MBS bouwt innovatiecentrum in minder dan vier maanden tijd

Vrijdag 21 juni gaat voor Mosa-RT (Maaseik) de geschiedenisboeken in als de dag waarop de school haar gloednieuwe innovatiecentrum opende. Machiels Building Solutions herinnert zich deze dag dan weer als één van de strakste deadlines ooit. “We begonnen pas tijdens de krokusvakantie - begin maart - met de montagewerken”, vertelt Filip Vercauteren (MBS). “Nog voor het einde van het schooljaar moest het openingslint worden doorgeknipt.” Een huzarenstukje, maar als specialist in scholenbouw klaarde MBS ook deze keer de klus.

De officieuze incubator van het onderwijs’, zo luidt de omschrijving van het nieuwe innovatiecentrum. De nieuwbouw op de campus aan de Weertersteenweg zal dienen als proeftuin voor experimenten. “Dit is een atypisch voorbeeld van scholenbouw. Het gebouw bestaat namelijk uit verschillende hoge ruimtes. Die kan je inrichten in functie van het lesonderwerp. Het inzetten van de nieuwste technologie – bv. virtual en augmented reality – zijn mogelijk”, legt Filip uit. “Bovendien beschikt het centrum over een nieuwsstudio en de mogelijkheid om met buitenklassen te werken. De mogelijkheden voor de 3.000 leerlingen en 500 medewerkers zijn met andere woorden legio.”
 

Showroom van 600 vierkante meter

Verschillende van die leerlingen werkten overigens mee aan de inrichting van het innovatiecentrum. “Eigenlijk is het interieur van 600 vierkante meter één grote showroom”, aldus Filip. “Zo vervaardigden de hout- en lasafdelingen van de school alle kasten en de keuken.” De groene kleur van de houten gevelbekleding benadrukt het duurzame karakter van het gebouw.
 

Alle neuzen in dezelfde richting

De schooldirectie is van de sokken geblazen door de samenwerking met Machiels Building Solutions. Technisch adviseur-coördinator Ronald Swennen: “Onwaarschijnlijk wat je op korte tijd kan realiseren als je georganiseerd te werk gaat. MBS laat zien wat je met een doorgedreven optimalisatie van mensen en middelen kan bereiken.”

Bart Beuten, die binnen de school instond voor de opvolging van de werken, treedt Ronald bij: “We zijn blij dat we met MBS in zee gingen. Omdat alle neuzen in dezelfde richting stonden, konden we dit project in zo’n recordtijd realiseren. Een mooi voorbeeld van industrialisatie in de bouw.”
 

► Benieuwd naar meer mooie voorbeelden van geïndustrialiseerde houtskeletbouw? Check dan zeker onze andere referenties in scholenbouw