Voordelen houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw zijn legio: Houtskeletbouw biedt de mogelijkheden om snel, brandveilig, creatief, energiezuinig, ecologisch en comfortabel te bouwen. Ook architecturaal kan nagenoeg alles in houtskeletbouw.

Snel bouwen

Houtskeletbouw is een ‘droge bouwmethode’, waar geen water of cement aan te pas komt: je hoeft dus geen maanden te wachten tot het bouwvocht verdampt, en kan snel aan de afwerking beginnen (bv. schilderen) of inhuizen. Het bouwproces loopt bovendien geen vertraging op door regen of vorst.

Omdat Machiels Building Solutions de houten bouwelementen op een industriële manier prefabriceert, neemt de montage op de werf nog minder tijd in beslag. Op amper 2 à 3 dagen staat er een wind- en waterdichte structuur. Met houtskeletbouw realiseer je een project dus veel sneller dan via de klassieke bouwmethode.

Brandveilig bouwen

In tegenstelling tot de heersende opvatting is hout, naast een brandbaar materiaal, een materiaal met een goede brandweerstand. De relatief trage en constante carbonisatie van hout vormt namelijk een soort beschermlaag voor de resterende doorsnede. Zo kan deze haar mechanische eigenschappen behouden. Door plaatmaterialen toe te voegen, kan je het gebouw bijkomend beschermen.

Een goed ontwerp en een zorgvuldige uitvoering zijn onontbeerlijk voor de brandveiligheid van gebouwen. Tijdens het ontwerp, de uitvoering en de opvolging op de bouwplaats zijn nauwkeurigheid, professionalisme en bijzondere aandacht voor de bouwknopen vereist.

Creatief bouwen

Tijdens de ontwerpfase van het houten skelet, kies je vrij de afwerking. Houtskeletbouw laat de meest uiteenlopende vormgeving en architectuur toe. Kies je voor steenstrips, metalen beplating of crepi? Of werk je het gebouw liever af met kunststof-/cementgebonden platen, hout of gevel- stenen? Van baksteen over hout tot bepleistering: alles kan, in combinatie met een houtskelet... Kies de bouwstijl die bij jou past, en laat je creativiteit de vrije loop.

Energiezuinig bouwen

De energienormen worden steeds strenger. Tegen 2021 zijn ‘bijna-nul-energie (BEN) gebouwen’ de heersende norm. Door energiezuinig te bouwen, bespaar je dus onmiddellijk op je energiekosten.

Met behulp van houtskeletbouw is de BEN-norm heel eenvoudig te behalen, zonder grotere investeringskost. Dat is te danken aan de combinatie van geschikte materialen en het gebrek aan koudebruggen. In vergelijking met traditionele bouwtechnieken vereist houtskeletbouw dunnere muren voor dezelfde thermische prestaties. Je gebouw lijdt bovendien geen warmteverlies door lekken en tochtgaten, omdat Machiels Building Solutions elementen volledig geautomatiseerd (en dus heel precies) produceert en luchtdicht levert.

Ecologisch bouwen

Hout is duurzaam, CO2-neutraal en isoleert heel doel-treffend, waardoor uitstekende levensomstandig- heden gecreëerd worden. Er bestaat geen enkel ander algemeen gebruikt bouwmateriaal dat met zo weinig energie geproduceerd en verwerkt kan worden. Dit impliceert dat onze eindproducten een zeer lage “koolstof-footprint” hebben.

Het gebruik van hout helpt energie te besparen tijdens de ganse levensduur van een gebouw, aangezien de cellenstructuur van hout een hoog warmte-isolerend vermogen heeft.

Wanneer hout niet meer gebruikt of gerecycleerd kan worden, kan het nog steeds voor energie zorgen door middel van verbranding.

Het gebruikte hout in de bouwelementen is PEFC - of FSC®-gecertificeerd. Deze certificaten garanderen dat het product afkomstig is uit verantwoord bosbeheer.

PEFC/07-31-267
FSC® C107536

Comfortabel en gezond leven

Prefab houtskeletbouw biedt meer leef- en wooncomfort: Akoestisch gezien scoren houtskeletbouw woningen zeer goed: door toepassing van het massa-veer- massa principe in de elementsamenstellingen zijn akoestisch hoog performante oplossingen mogelijk, ook in de lage frequentiebanden.

Deze bouwwijze leent zich uitstekend voor de realisatie van hoogwaardig thermisch geïsoleerde gebouwen. De redenen? Enerzijds is hout een zwakke warmtegeleider. Anderzijds worden houtskeletconstructies gekenmerkt door een holle structuur, die volledig opgevuld wordt met soepel isolatiemateriaal. Door aan de binnenzijde een perfecte luchtdichte schil te vormen rond de constructie, wordt warmteverlies optimaal beperkt en worden tochtproblemen uitgesloten. Deze methodiek vormt ook de basis om dampopen te bouwen, en zo de constructie ademend te maken.

Overtuigd door de voordelen van houtskeletbouw?
MBS beschikt nog over zes bijkomende en specifieke troeven